Newsletter Tax Alert

In atentia dnei/dlui Abonat -

 

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Bucuresti, 29.4.14 13:35

 
Newsletter Tax Alert
 

Contabilitate


A aparut Ghidul pentru Plata TVA la incasarea facturii

 

Problema:

Din cunostintele mele numai societatile care au implementat IFRS au obligatia de a calcula taxa amanata. Imi puteti indica baza legala legata de modul de calcul si oportunitatea calculului taxei amanata (in afara de ordinul 3055 si de codul fiscal).

Solutie:

Potrivit prevederilor art. 26 alin (1) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit (declaratia 101), se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi.
Potrivit alin. (5) al art. 26 mentionat, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

 

Problema:

Pierderea fiscala (conform declaratiei 101) se reporteaza anul viitor. In citi ani are compania dreptul sa se foloseasca de aceasta pierdere fiscala?

Solutie:

Incepand cu data de 1 octombrie 2012 potrivit prevederilor art. 26 alin (2) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.
Potrivit prevederilor pct. 77 din Normele de aplicare a Codului fiscal, in cazul fuziunii prin absorbtie pierderea fiscala rezultata din declaratia de impunere a persoanei juridice absorbante, declarata pana la data inscrierii la registrul comertului a mentiunii privind majorarea capitalului social, se recupereaza potrivit prevederilor din lege (7 ani daca este inregistrata dupa 2009, 5 ani daca este inregistrata inainte de 2009).

 


Aveti nevoie urgenta de un raspuns la o problema neclara legata de:
 

DEPLASARE, DIURNA, DETASARE?
 

Aflati aici solutia sigura, imbatabila, oferita de cei mai
buni specialisti-practicieni din domeniul fiscal-contabil!

 

Pentru mai multe detalii click aici!
 


Fiscalitate

Recuperarea pierderilor fiscale – reguli noi de la 1 octombrie 2012.

Prin OG 15/2012, la capitolul impozit pe profit, au fost aduse modificari in ceea ce priveste pierderile fiscale, aplicabile de la 1 octombrie.  
Noile prevederi permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, posibilitate pe care acestea nu au avut pana acum.

Astfel, s- a modificat alin. 2 al art. 26 din Codul fiscal care prevedea, inainte de modificare, ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.

Dupa modificare, alin. 2 al art. 26 prevede urmatoarele:
„(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele ?i pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu i?i inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.”

Totodata a fost modificat si art 27^1 alin 10^2 lit d,
in ceea ce priveste pierderile fiscale in cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre.
Astfel, conform noilor reglementari cu aplicabilitate tot de la 1 octombrie, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania.
In cazul transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, iar societatea respectiva inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania.

 

Problema:

In data de 10.08.2012 am incasat (prin contul de banca) de la un client extern din Germania suma de 135.000 euro (la cursul de 4.5362), neavand facturi emise pentru aceasta suma. La data respectiva am evidentiat suma in contul 473.

In luna septembrie s-au emis mai multe facturi catre clientul respectiv (facturile sunt de prestari servicii cu taxare inversa, declarate in decontul 300 si declaratia 390 in fiecare luna), astfel ca pana la data de 15.09.2012 soldul contului era de 50.583,54 eur. Am inchis facturile respective (in 15.09.2012 cu cursul din 10.08.2012 - cand am incasat banii) cu aceasta suma (473=4111, cu 50.583,54 eur), iar diferenta am trecut-o pe avans (473=419, cu 84.416,46 eur), urmand sa fac o factura de avans.

Puteti sa ma ajutati, cum sa fac factura de avans, tinand cont ca clientul este din Germania si este cu taxare inversa (si ar trebui prinsa in declaratia 390); la TVA trebuie sa trec "taxare inversa" pe factura? Pot sa trec la explicatii avans servicii?
Este corect cum am procedat?
Cand si cum pot sa stornez avansul respectiv?

Solutie:

Factura de avans se va intocmi fara TVA, in situatia in care persoana din Germania va transmite un cod valid de TVA, cu mentiunea pe factura taxare inversa la beneficiar. Desigur – la explicatii se poate inscrie mentiunea Avans prestari servicii.
Pentru diferenta de avans neregularizata va trebui sa emiteti factura tot cu data de 15 septembrie, conform art. 155 alin. (1) din Codul fiscal . Avansul se va storna la momentul emiterii facturii privind prestarea efectiva a serviciilor (factura de servicii pe plus si cea de avans pe minus).


Nou! S-a lansat primul CD din Romania cu privire la Taxe si Impozite, Contributii si TVA pentru agricultura
 

Aflati chiar acum tratamentul fiscal aferent activitatilor intreprinse in agricultura!
 

Ghid practic de tratament fiscal pentru activitati specifice agriculturii

Pentru mai multe detalii click aici!
 


Juridic

Problema:

O societate comerciala, cu obiectul principal de activitate conform CAEN codificata sub nr. 7111 - ACTIVITATI DE ARHITECTURA, a incheiat contracte de munca cu timp partial cu mai multe persoane fizice pentru functia/postul de ARHITECT.

In acelasi timp, respectiva societate comerciala incheie cu cateva dintre persoanele fizice salariate pe functia/postul de arhitect si contracte de prestari servicii de proiectare pentru anumite obiective/lucrari, persoanele respective fiind reprezentate in raporturile contractuale prin persoane juridice (societati comerciale de tip SRL in care au calitate de asociat-administrator, birouri individuale de arhitectura).

1) Exista vreun impediment legal care sa interzica cumularea celor doua calitati? Cu alte cuvinte, un arhitect angajat la o societate - cu un contract de munca cu timp partial - poate incheia cu aceeasi societate si un contract de prestari servicii de proiectare - prin persoane juridice de tip societati comerciale de tip SRL, birouri individuale de arhitectura?

2) Ce implicatii de natura fiscala pot aparea la un eventual control fiscal?

3) Ce solutii de optimizare fiscala (in avantajul societatii comerciale) exista in aceasta situatie?

Solutie:

Din cele relatate intelegem ca este vorba de doua tipuri de contracte incheiate cu aceleasi persoane: contract de munca cu timp partial si un contract de prestari servicii. La prima vedere nu exista niciun inconvenient daca sarcinile ce decurg din contractul de munca nu se suprapun peste obligatiile ce decurg din contractul de prestari servicii.

In cazul unei suprapuneri ar putea fi pusa in discutie daca societatea dumneavoastra nu a urmarit prin acest procedeu sa evite angajarea cu norma intreaga a persoanelor respective pentru a nu le achita cheltuielile salariale. De aceea, este indicat ca lucrarile pentru care s-a incheiat un contract de prestari servicii sau contract de antrepriza sa fie distincte.

De exemplu: societatea dumneavoastra a incheiat un contract prin care s-a angajat sa efectueze un proiect catre o anumita persoana fizica sau juridica, proiect la care lucreaza unul dintre salariatii dumneavoastra. Prin urmare, nu este indicat ca la acelasi proiect sa lucreze societatea cu care ati incheiat contract de prestari servicii al carei asociat unic sau administrator este tot salariatul dumneavoastra.

Insa trebuie specificat ca aceasta inseamna sa lucreze la proiect aceeasi persoana care cumuleaza si functia de salariat la societatea dumneavoastra. Nu are relevanta daca la acelasi proiect lucreaza alti angajati ai societatii prestatoare de servicii al carei asociat sau administrator este salariatul dumneavoastra.  

Asadar, este greu a aprecia la un eventual control daca va fi considerata abatere, singura critica putand fi aceea ca s-a evitat angajarea cu norma intreaga a unor persoane, insa daca se platesc cheltuielile salariale si la societatea cealalta, nu poate subzista nici acest aspect.

In principiu, pot fi aplicate sanctiuni doar daca se constata ca s-a evitat plata cheltuielilor salariale pentru o norma intreaga. Sanctiunile sunt prevazute de art. 264 Codul muncii . Societatea poate fi sanctionata, respectiv reprezentantii sai, si obligata sa plateasca, pe langa amenda penala, si cheltuielile salariale aferente unei norme intregi.

Pentru optimizarea fiscala este de preferat ca societatea sa incheie contracte fie cu persoane fizice autorizate, fie cu societati care pot executa o parte din lucrari ce nu pot fi executate de catre angajati. In acest fel obtine avantajul unui contract ce implica obligatii si de cealalta parte, echilibrandu-se cheltuielile.

 

Problema:

Este vorba despre un apel, formulat impotriva unei sentinte pronuntate de Jud. Cluj, avand ca obiect prelungire program vizitare minor ( care locuieste in SUA ), de la 3 la 6 saptamani pe an, cerere formulata de tata, respectiv reconventionala formulata de minor peste 14 ani, de scurtare a acestui program de la 3 la o saptamana. Prima instanta admite cererea reconventionala si reduce programul conform solicitarilor minorei insa exista o problema. Minora, prin reconventionala a cerut reducerea progr. de vizitare si fata de bunicii paterni, cu care s-a stabilit anterior, prin sentinta jud. o saptamana pe an, insa prima instanta nu-i introduce in cauza pe bunici, necitandu-i si pe acestia, nefacand pomenire nici in sentinta despre acestia. Tatal face apel, cel mai important motiv parand sa fie acesta. Mentionez ca, intre timp minora, vazand sentinta, s-a adresat judecatoriei cu o cerere distincta impotriva bunicilor, avand acest obiect-reducere program vizitare si in subsidiar, anularea acestuia, fata de bunicii paterni. Credeti ca exista vreo sansa de a expune lucrurile in asa fel incat apelul tatalui sa fie respins? Se poate invoca in apel existenta pe rol a unui proces distinct fata de bunici? Mai arat ca, cererea initiala de prelungire program era formulata doar de tata, nu si de bunici iar in reconventionala, minora cerea scurtarea atat fata de tata cat si fata de bunici. Ce sfaturi imi dati ca sa terminam cat mai repede procesul? In cel mai rau caz, ar fi indicat ca minora sa adere la apel, pentru a se rejudeca cauza cat mai repede, daca nu este alta solutie?

Solutie:

Din ceea ce ne spuneti, principalul motiv de apel al tatalui ar fi acela ca bunicii nu au fost introdusi in cauza prin care se solicita modificarea programului de vizitare (tatal dorea prelungirea iar copilul reducerea). Nu ne spuneti care erau celelalte motive de apel ale tatalui, ca astfel sa ne putem face o parere despre motivarea apelului. Daca apelul tatalui se bazeaza pe acest motiv, el nu ar avea nici un interes ca instanta sa se pronunte pe cererea reconventionala a dvs. Interesul dumnealui ar fi sa i se admita apelul iar instanta sa-i prelungeasca lui programul de vizitare, nu sa il reduca pe cel al bunicilor.
Cu privire la invocarea in apel a existentei pe rol a unui proces distinct fata de bunici, puteti arata instantei de apel ca ati formulat o cerere separata si fata de acestia. Dar, avand in vedere ca principalul motiv de apel al tatalui se refera tocmai la faptul ca instanta nu s-a pronuntat si pe cererea dvs. fata de bunici, daca, in momentul cand dosarul cu bunicii ajunge sa fie pe rolul instantei cel din apel nu s-a finalizat, cererea fata de bunici poate fi suspendata pana la ramanerea definitiva a hotararii date in dosarul care acum este in apel. Aceasta, pentru ca daca apelul se admite si instanta se pronunta pe cererea referitoare la programul bunicilor, celalalt dosar va ramane fara obiect.
Nu consideram ca aderarea minorei la apelul declarat de tata ar grabi judecarea apelului. De altfel nu stim daca mai sunteti in termenul prevazut de art. 293 Cod procedura civila.


Tratamentul fiscal aplicabil achizitiilor intracomunitare de servicii

Afla chiar care sunt cele mai importante modificari in ceea ce priveste taxarea serviciilor intracomunitare!

 

Pentru mai multe detalii click aici!
 

 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
 

Copyright © 2012 Rentrop & Straton.

Expeditor: Rentrop & Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri.
Bdul Natiunile Unite, nr. 4, Gemenii Center, sector 5, Bucuresti; telefon 021 209 45 12.
Corespondenta: Ghiseul extern 3 - O.P. 39, sector 3, Bucuresti